FORUM - GRZEGORZ WILK


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy - łatwe, szybkie i nieskomplikowane!
Autor Wiadomość
Natalia 
Administrator


Ulubiona piosenka Grzesia: Psalmy
Dołączyła: 14 Sty 2010
Posty: 780
Skąd: Wysoka
Wysłany: 2010-05-05, 17:23   Przepisy - ?atwe, szybkie i nieskomplikowane!

?wi?ta tu?, tu?. Mo?e macie jakie? proste przepisy na ?wi?teczne s?odko?ci? Podzielmy sie nimi.Mo?e nawet najm?odsza latoro?l zaskoczy niejedn? mam? i upiecze w?asnor?cznie ?wi?teczny, pro?ciutki placek.
Zapraszam. Warto zawsze zaskakiwa? bliskich czym? nowym, czego jeszcze nie by?o.
 
     
fifa91 
Junior admin
BKS MISTRZ :)



Ulubiona piosenka Grzesia: Brunetki Blondynki
Twoje Imie: Piotr
Wiek: 28
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 1312
Skąd: Jasień
Wysłany: 2010-05-19, 16:12   

Shrek


trudno??: ?atwe
czas: 30-60 min


SK?ADNIKI:
Biszkopt:

5 jaj

5 ?y?ek cukru

5 ?y?ek m?ki pszennej

2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej

1 ?y?eczka proszku do pieczenia

2 ?y?ki oleju

kilka kropel wybranego aromatu do ciast


Masa Shrek'a I:

Du?a butelka Pysia zielonego (kiwi+jab?ko+banan)

3 budynie ?mietankowe (lub 2 du?e)


Masa Shrek'a II:

400 mln ?mietanki deserowej 30%

1 galaretka agrestowa lub kiwi


2 paczki okr?g?ych biszkoptów

2 galaretki agrestowe lub kiwi


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Bia?ka jajek ubi? na sztywn? pian?, pod koniec dodaj?c cukier, wymiesza? z ?ó?tkami, aromatem (ja da?am cytrynowy) i olejem. Nast?pnie ma?ymi porcjami dodawa? m?k? i ca?y czas miesza?. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpu?ci? w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotowa?. Dodac budynie i jeszcze raz zagotowa?. Gor?c? mas? rozprowadzi? na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie u?o?y? Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretk? rozpu?cic w 3/4 szklanki gor?cej wody. Pozostawic do lekkiego st?chni?cia. Ubi? ?mietan?. Pod koniec powoli wlewa? galaretk? i ubija?. 2 galaretki rozpu?ci? w 800ml gor?cej wody i pozostawi? aby lekko st??a?y. Nastepnie wylac na mas?. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w ch?odnym miejscu. SMACZNEGO! :)
_________________
Piotr

http://www.images.net.pl/
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 17:58   

Sa?atka mieszana

sk?adniki:
-1?rednia kapusta peki?ska;
-1ma?a cebula;
-3-4pomidory;
-du?y ogóre;
-1puszka czerwonej fasoli;
-1puszka kukurydzy;
-oliwa;
-troch? soku z cytryny;
-bazylia, sól, pieprz;
-2 jaja na twardo;

Przygotowanie:
1)Cebul? drobno kroimy, wsypujemy do miski i posypujemy niewielk? ilo?ci? cukru.
2)op?ukan? i wysuszon? kapust? peki?sk? przekrawawy(kroimy) wzd?u? na pó? i kroimy. Umyte pomidory i obranego ze skórki ogórka kroimy w kostk?.
3)Pokrojone warzywa wsypujemy do miski, dodajemy czerwon? fasolk? i kukurydz?, polewamy oliw?, przyprawiamy do smaku bazyli?, odrobina soli i pieprzu, delikatnie mieszamy.
4)Jaja kroimy w cwiartki i uk?adamy na sa?atce.
ps. Mo?emy dodac ?y?k? majonezu, wtedy sa?atka b?dzie bardziej dekoracyjna. Przepis wzi??am z 'Przy?lij przepis'.
SMACZNEGO!:D
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 17:59   

Ciesto czekoladowe

Sk?adniki:
-100g cukru;
-6jajek;
-1 1/4kostki mas?a;
-3tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej;
-150g orzechów w?oskich;
-150g migda?ów;
-papier pergaminowy;

Przygotowanie;
1)Smarujemy okrag?? form? do ciasta mas?em, dno wyk?adamy kó?kami z papieru.
2)Orzechy, migda?y i 2tabliczki czekolady mielimy na proszek w mikserze(lub trzemy w tarce). Oddzielamy zó?tka od bia?ek. Mas?o, zó?tka i cukier ucieramy na g?adk? mas?, dodajemy zmielone orzechy, migda?y i czekolad? i mieszamy.
3)Ubijamy bia?ka na sztywn? pian? i delikatnie mieszamy z pozosta?ymi sk?adnikami tak, aby piana nie opd?a.
4)Wlewamy mas? do formy, wyrównujemy. Kruszymy trzeci? tabliczk? czekolady i kawa?ki wciskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 190stopni przez godzin?.
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 18:00   

B?yskawiczne ciasteczka owsiane


SK?ADNIKI:

- 100 g margaryny
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1/4 ?y?eczki aromatu waniliowego
- 150 g m?ki
- 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 15 g p?atków owsianych


WYKONANIE

1. Utrze? margaryn? z cukrem. Doda? esencj? waniliow? i rozm?cone ma?e jajko (lub nieca?e du?e).
2. Doda? m?k?, sól- wymiesza?. Z ciasta formowa? ok. 24 kulki po czym obtacza? je w p?atkach owsianych.
3. Kulki uk?ada? na blasze wysmarowanej t?uszczem i lekko sp?aszcza?. Nale?y zachowa? odst?p bo troszk? urosn?. Piec 15-20 min. a? si? lekko zez?oc? w 180 stopniach.
Przed pieczeniem ciasteczka mo?na ozdobi? kawa?kiem w?oskiego orzecha albo kandyzowanymi owocami.
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 18:00   

Rogaliki ukrai?skie

Sk?adniki:
-400g m?ki;
-250g margaryny;
-300g 12% ?mietany;
-1/2 szklanki cukru;
-1 ?y?eczka proszku do pieczenia;
-szcztpta soli;
-2jajka;
-200g orzechów w?oskich;
-s?oik d?emu wi?niowego lub ró?anego;
-cukier puder lub zwyk?y cukier do dekoracji;
-papier do pieczenia;

Przygotowanie:
1)Margaryn? lekko roztapiamy, studzimy i dok?adnie mieszamy z m?k?, cukrem i ?mietan?. Dodajemy proszek do pieczenia i solimy. Wyrabiamy ciasto, a nast?pnie do?c cienko rozwa?kujemy, tak aby mia?o kszta?t ko?a.
2)Ostrym no?em, zaczynaj?c od ?rodka ku górnej cz??ci ko?a, kroimy ciasto na kilkana?cie promieni. Ka?dy promir? ma miec szer. ok. 3cm. Nastepnie w szrokiej cz??ci ka?dego promienia uk?adamy obrany z ?upinki orzech w?oski i odrobin? d?emu. Zawijamy w rulonik, tj. od szerszego brzegu do w??szego.
3)Blach? wyk?adamy papierem do pieczenia, uk?adamy na niej zawini?te rogaliki i wk?adamy do piekarnika rozgrzenego do temperatury 180stopni. Pieczemy przez ok. 40minut.
4)W tym czasie ubijamy 2 jajka i przygotowujemy cukier pudzer. Wyj?te z pielarnika, lekko ostudzone robaliki obtaczemy w rozk?óconym jajku, a nast?pnie w cukrze pudrze lub krystale. Wyk?adamy na telerz i jemy.

Rada:
Robaliki obtoczone w jajku i cukrze pudrze uk?adamy ka?dy oddzielnie na papierowy, r?czniku i czekamy, a? wyschn?. W przeciwnym raziemoga sie posklejac.
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 18:01   

podam Ci przepis na bardzo smaczn? sa?atk?, modyfikowana sa?atka znana pod nazw? "sa?atka mi?o?ci"
seler konserwowany
pieczarki konserowane
ser ?ó?ty
groszek
pora (bia?a cz???)
ogórki kiszone
jajka
ewentulanie szynka

czego i ile dasz zalezy na ile osób planujesz j? przygotowa?

wszystko kroisz, mieszasz i zalewasz sosem zrobionym z majonezu, jogurtu naturalnego (?y?ka jogutu na dwie ?y?ki majonezu), soli i pieprzu
Najlepiej smakuje na drugi dzie? jak si? "przegryzie)
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 18:02   

Sa?atka ?ycia

SK?ADNIKI

pöl glowki kapusty peki?skiej
peczek rzodkiewek,
puszka kukurydzy,
puszka fasolki czerwonej,
ogörek zielony,
3-4 marchewki,
nieco zielonej pietruszki,
jablko,
szczypta cukru,
söl, pieprz,
majonez (wersja light - jogurt naturalny)


WYKONANIE

Kapuste pekinskä poszatkowac, wrzucic do miski, pokroic rzodkiewki, ogörek zielony oraz jablko w kostke, poszatkowac pietruszke, marchewke utrzec na srednich oczkach na tarce. Wszystkie warzywa dodac do kapusty pekinskiej. Dodac majonez (jogurt),doprawi? do smaku
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 18:03   

Sa?atka z tu?czykiem

Sk?adniki:
-1puszka zielonego groszku;
1puszka kukurydzy konserwowej;
-1opakowanie kotletów sojowych;
-1szklanka ry?u;
-?wierzy ogórek;
-pomidor;
-4jajka;
-3?y?ki majonezu;
-1puszka tu?czyka w kawa?kach w oleju;
-1cebula;
-?y?eczka suszonej lub kilka listków ?wie?ej bazylii;
-mi?ta do dekoracji;
-sól i pieprz

Przygotowanie:
1)Ry? gotujemywed?ug przepisu na opakowaniu, jajka gotujemy na twardo. Kotlety sojowe przygotowujemy jak na opakowaniu(gotujemy ok.10min we wrz?tku z kostk? bulionow? lub moczyma we wrz?cej wodzie z rozpuszczon? kostk? bulionow?-pu?niej krocej gotujemy). Studzimy.
2)Do du?ej salaterki wsypujemy os?czone z zalewy groszek i kukurydz?, wyk?adamy tu?czyka z olejem oraz rozdrobnione na kawa?ki kotlety sojowe.
3) Dodajemy ry?, pokrojonego w kawa?ki ogórka i pomidora. Cebul? i jajka drobno siekamy, dodajemy do salaterki.
4)Ca?o?c dok?adnie mieszamy, przyprawiamy do smaku sol? i pieprzem, dodajemy bazylie, majonez i jeszcze raz mieszamy. Po wy?o?eniu do salaterki dekorujemy listkami bazylii.

Rady:
Do sa?atki mo?emy dodac jednego lub dwa pokrojone w kostk? kiszone ogórki(wyrazisty smak). Je?li ktos nie przepada za rybami mo?e zrezygnowac z tu?czyka. W takiej wersji sa?atka równie? jest smaczna i tre?ciwa.
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 18:04   

Co prawda to nie sa?atka, ale my?l? ?e komu? si? takie ciacho spodoba.

Piernik bez miodu

Sk?adniki:
3 jaja
pó? s?oiczka d?emu z czarnej porzeczki
szklanka cukru
szklanka mleka
2 szklanki m?ki
pó? szklanki oleju
cukier waniliowy
po ?y?eczce cynamonu, sody, kakao

Przygotowanie:
Wszystkie sk?adniki dok?adnie wymiesza? mikserem, wysmarowa? blaszk? t?uszczem, posypa? tart? bu?k?, piec 40 min. Mo?na pola? polew? czekoladow?, posypa? wiórkami kokosowymi lub orzechami albo polukrowa?. Mo?na te? przekroi? na pó?, posmarowa? bit? ?mietan? z orzechami lub prze?o?y? mas? budyniow?.

U mnie w domu jeszcze si? nie "dekorowa?o", ale i tak jest pyszne! Zawsze pieczemy po dwie formy, dlatego dajemy podwójn? ilo?? sk?adników.
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
Ania 
Super Fan


Ulubiona piosenka Grzesia: Miłość to wierność wyborowi
Wiek: 31
Dołączyła: 22 Lut 2010
Posty: 941
Skąd: Lubrza
Wysłany: 2010-07-04, 18:05   

Sa?atka pychota

Sk?adniki:
1 puszka kukurydzy
2 jajka na twardo
2-3 z?bki czosnku
ok. 1 ½ ?y?ki majonezu
ok. 1 ½ ?y?ki ?mietany 18%
sól
pieprz

Kukurydz? os?czy? z zalewy. Czosnek przecisn?? przez prask?. Jajka pokroi? w kosteczk?.
Do miski prze?o?y? kukurydz?, pokrojone jajka, czosnek, doda? majonez i ?mietan?. Wszystko razem wymiesza?. Przyprawi? do smaku sol? i pieprzem.

Smacznego.
_________________
Miłość to wierność wyborowi
 
     
kobieta 
Super Fan
miłość to stan łaski



Ulubiona piosenka Grzesia: Opętany przez marzenie
Twoje Imie: Urszula
Wiek: 64
Dołączyła: 04 Cze 2010
Posty: 3173
Skąd: Łask
Wysłany: 2011-01-07, 15:49   

A ja upiek?am dzisiaj ciasto orzechowe,schowa?am tak,?ebym mia?a problem z wyj?ciem bo bym ca?y czas podjada?a a ono jest dla ?lubnego jest szczup?y mo?e s?odko?ci je??.
Ciasto
2 szklanki maki
1 jajko
4 ?y?ki cukru
pól mas?a
2 ?y?eczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy,szczypta soli
Ciasto zagnie?? i powykleja? nim form? np tortownice.
Masa
3 szklanki orzechów w?oskich drobno posiekanych
2 ?y?ki miodu
pól mas?a.
mas?o,miód,cukier rozpu?ci? na ogniu ,doda? orzechy i gor?ca mas? wylac na surowe ciasto.Piec 40 min w temp.170 stopni.
smacznego
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 10