FORUM - GRZEGORZ WILK


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
****
Najbliższe koncerty:
***
10.11.2018 - Oratorium w Gdańsku
***
11.11.2018 - KN Warszawa
***
20.11.2018 - Warszawa
***

***

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe ZOO w Borysewie
Autor Wiadomość
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-03, 15:14   Nowe ZOO w Borysewie

Odkryłam nowe ZOO w Borysewie

ZOO SAFARI BORYSEW
Opis

W środkowej Polsce, nieopodal niewielkiej wsi Borysew w województwie łódzkim, na obszarze 22 hektarów zaaranżowano jedyny w swoim rodzaju ogród zoologiczny, w którym zgromadzono ponad 250 okazów zwierząt. Odwiedzający mogą podziwiać przedstawicieli 60 gatunków reprezentujących faunę 5 kontynentów, w tym okazy unikatowe, których nie zobaczymy w żadnym innym zoo w Polsce, jak chociażby białego tygrysa bengalskiego i białego lwa Sahima – przedstawiciela niezwykle rzadkiego gatunku




Kilka słów z historii...

Zoo Safari Borysew powstało w sierpniu 2008 roku. Przez pierwsze lata obiekt funkcjonował nie jako ZOO, ale „Ośrodek hodujący zwierzęta do celów pokazowych”.
Początkowo Sawanna nad Nerem zajmowała 15 ha powierzchni, którą zamieszkiwało jedynie 30 gatunków zwierząt, lecz mimo ich niewielkiej liczby były unikalne i często jedyne w Polsce.


W 2008 roku na świat przyszedł pierwszy w Polsce Osiołek Poitou. Idąc za ciosem do kolekcji w 2009 roku dołączyły Białe Tygrysy Bengalskie. W 2009 w konkursie na najlepsze atrakcje turystyczne Województwa Łódzkiego organizowanym przez ROTWŁ Zoo Safari Borysew zajęło 3 miejsce. Z roku na rok powiększała się nie tylko powierzchnia Zoo Safari ale i liczba eksponowanych zwierząt.

Od momentu założenie Zoo Safari Borysew staraliśmy się o uzyskanie statutu Ogrodu Zoologicznego. W marcu 2010 roku Generalny Dyrektor Ochrony Środowiska przyznał nam status Ogrodu Zoologicznego i zezwolił na prowadzenie go pod nazwą „ZOO safari”.

Sezony 2011 i 2012 były przełomowe dla Ogrodu.
Podpisano umowę współpracy z Instytutem Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Ponadto specjalnie napisany pierwszy program edukacyjny pod nazwą „ Walory edukacyjne Zoo Safari Borysew” został pozytywnie zaopiniowany i wdrożony przez Wojewódzki Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Łodzi.

Po wielu staraniach nasi podopieczni doczekali się swego króla zwierząt. Proces ten trwał bardzo długo, ale warto dodać iż Sahim, bo tak został nazwany lew jest biały. Do jedynego białego tygrysa Arona dołączył Sahim - pierwszy biały lew w Polsce. Regionalna Organizacja Turystyczna w 2011 po raz kolejny przyznała dla Ogrodu Zoologicznego Safari Borysew Certyfikat jako najlepszego produktu turystycznego województwa łódzkiego w danym roku.

Na przełomie 2011 i 2012 na terenie Ogrodu Zoologicznego poczyniono wiele inwestycji mających na celu zarówno polepszenie warunków bytowych eksponowanych zwierząt jak i komfortu odwiedzających nas gości. Sezon 2012 rozpoczęliśmy od przywitania Aziry- pięciomiesięcznej białej lwicy, która wraz z Sahimem zamieszkała na nowym, przestronnym wybiegu. Na gości odwiedzających nasz Ogród od początku sezonu czekało wiele niespodzianek. Utwardzone aleje, liczne nasadzenia drzew i krzewów czy nowy budynek kas i toalet. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i sugestiom Klientów do ich dyspozycji został oddany jedyny taki w Europie zadaszony Kompleks 3 Namiotów Sferycznych, a w nim Figlarnia, Sala Edukacyjna i Toalety. ZooKolejka zabierająca jednorazowo 50 osób spotkała się z wielkim zainteresowaniem naszych gości zwłaszcza, iż umożliwia zwiedzanie Ogrodu nawet w niesprzyjające warunki pogodowe.

Na dzień dzisiejszym Ogród Zoologiczny zajmuje 22 hektary na którym zgromadzono ponad 300 zwierząt reprezentujących 80 gatunków z 5 kontynentów.

Prócz długo wyczekiwanych Żyraf siatkowanych - Tani i Tima, w Borysewie zamieszkały: Wilki białe, Serwale, Puma Amerykańska, Białe Lwice Bengalskie oraz wiele innych ciekawych zwierząt, dla których zostały wybudowane wybiegi.


Historia Zoo Safari to dowód na siłę marzeń i determinacji. - Na początku nikt nie dawał nam szans powodzenia – wspomina Andrzej Pabich, twórca i prezes spółki Dylen, prowadzącej Zoo Safari. Liczne przeszkody go nie zniechęciły, wręcz przeciwnie. Mógł też liczyć na zespół zaangażowanych pracowników, których zaraził marzeniem o Zoo Safari.

Nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa, mamy świadomość konieczności rozwoju i ciągłego doskonalenia oferty – mówi Andrzej Pabich.



http://zoosafari.com.pl/index.php?page=mapa-zoo
_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-03, 15:16   

od 29 listopada 2013 roku do kwietnia 2014 ogród zoologiczny jest nieczynny

Ceny biletów wstępu w sezonie 2014

Bilet normalny: 22 zł
Bilet ulgowy: 17 zł (dzieci do 12-tego roku życia, emeryci, renciści i osoby niepełnosprawne- za okazaniem niezbędnych dokumentów)
Bilet grupowy (minimum 20 osób): 15 zł - więcej informacji w zakładce "Oferta dla grup zorganizowanych"
Dzieci poniżej 3 lat - WSTĘP WOLNY!

Bilet jest ważny tylko dla jednej osoby na dany dzień bez możliwości odstąpienia, wymiany lub zwrotu.

Cena biletu obejmuje wejście na teren Zoo Safari i daje możliwość swobodnego poruszania się po całym obiekcie bez ograniczeń czasowych zgodnie z Regulaminem obowiązującym na terenie naszego Ogrodu Zoologicznego.

W przypadku osób indywidualnych nie wymagamy wcześniejszej rezerwacji biletów!.

DODATKOWE ATRAKCJE:

przejazd ZooKolejką: 5 zł (w razie deszczu pierwszeństwo do przejazdu mają grupy, które zarezerwowały wcześniej kolejkę)
Przejażdżki na kucach: 5 zł
Figlarnia: 10 zł (Gąsienica, Basen z piłkami, Kilkumetrowe Zjeżdżalnie, Zjeżdżalnia „Żółw, 2 Trampoliny) - za wstęp do Figlarni pobierana jest opłata wyłącznie od dzieci – opiekunowie wchodzą gratis. Zabawa trwa 1 godzinę zegarową.
Grill Bar Zoo Safari zaprasza codziennie od 9:00-19:00 na doskonałe i niedrogie obiady domowe serwowane w miłej atmosferze i otoczeniu egzotycznych zwierząt.


Parking znajdujący się na terenie Zoo Safari jest bezpłatny.
_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-05, 10:47   

Niezwykłe narodziny białych lwiątek

Białe lwy w Borysewie


Trzy małe, białe lwiątka to nowo narodzone potomstwo Aziry i Sahima, pary mieszkającej na stałe w prywatnej hodowli w Borysewie koło Poddębic. Andrzej Pabich, właściciel Zoo Safari, jest dumny z narodzin maluchów i z tego, że matka nie odrzuciła kotków, lecz zaakceptowała je, karmi i doskonale sprawdza się w roli opiekuńczej matki.

Takie narodziny są wyjątkową rzadkością. Rok temu na świecie odnotowano tylko jeden podobny przypadek. Zwiedzający będą mogli podziwiać lwiątka dopiero pod koniec kwietnia, a na razie można podglądać je dzięki kamerze internetowej.








_________________
nutka
 
     
Monika 
Administrator


Ulubiona piosenka Grzesia: Il canto del colombo
Twoje Imie: Monika
Wiek: 29
Dołączyła: 20 Lut 2010
Posty: 4402
Skąd: Poland
Wysłany: 2014-02-05, 18:42   

Czytałam o tych lwiątkach na wp :-D
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-06, 15:07   

28 stycznia przyszły na świat trzy białe lwiątka. Są one pierwszym potomstwem pary białych lwów mieszkających w Naszym Zoo - 2,5 letniej AZIRY oraz 3,5 letniego SAHIMA.

Mimo, iż Azira po raz pierwszy została matką świetne opiekuje się potomstwem. Dzięki temu Śnieżnobiałe młode lwy czują się bardzo dobrze oraz chętnie pozują do zdjęć.

Najmłodsi mieszkańcy naszego ogrodu nie otrzymali jeszcze imion, ponieważ nie jesteśmy w stanie określić ich płci. Jak tylko będzie to możliwe, trzy lwy otrzymają swoje imiona, o czym Państwa poinformujemy.


Narodziny tak rzadkich zwierząt są dla Naszego Ogrodu zoologicznego szczególnym wydarzeniem utwierdzającym nas w przekonaniu, że utworzenie Ogrodu zoologicznego było trafną decyzją.

Już niebawem będziecie Państwo mogli oglądać relacje On-line na żywo z pomieszczenia lwów, gdzie zostanie zainstalowana specjalna kamera. Dzięki temu każdy z Was będzie mógł obserwować dzieciństwo oraz dorastanie Naszych pociech.






_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-07, 12:08   

O naszych białych lwiątkach piszą już za granicą

http://www.theguardian.co...ets-born-poland
_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-08, 19:46   

Gnu pręgowane

Blue Wildbeest
Connochaetes taurinus

Występowanie: Afryka wschodnia i południowa.

Wygląd:. Zwierze o przysadzistej dużej głowie zaopatrzonej w hakowato zagięte rogi. Barwa sierści jest łupkowo szara czasami wręcz niebieskawa. U większości podgatunków występują ciemniejsze pręgi na tułowiu.

Środowisko naturalne: Sawanny.

Pożywienie: Trawożerca.

Zachowanie: Gatunek wybitnie stadny. W okresach suszy gromadzi się w kilkudziesięciotysięczne stada ,które potrafią pokonać setki kilometrów za nowymi pastwiskami. Porody mają miejsce tylko w porze deszczowej i są zsynchronizowane do 2-3 tygodni. Takie nagromadzenie cieląt w jednym czasie powoduje że drapieżniki nie upolują większej ilości.

Ciekawostki: Gnu chętnie łączą się w stada z innymi gatunkami sawanny jak zebry bawolce, gazele. Są również najbardziej rozpoznawanymi antylopami dzięki swym spektakularnym wędrówkom, które często są tematem filmów przyrodniczych.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-08, 19:46   

Antylopa Niala grzywiasta

Nyala
Tragelaphus angasii

Występowanie: Tereny Afryki południowej:Zimbabwe, Mozambik, RPA.

Wygląd: Bardzo duże różnice wyglądu pomiędzy płciami. Długość ciała samic to 140cm, samce mogą osiągać nawet 195cm. Przy wadze około 70kg, samice mogą być nawet dwukrotnie lżejsze od swoich partnerów. Młode samce mają ubarwienie identyczne jak samice - płowe z białymi, pionowymi pręgami na bokach i białymi cętkami na części twarzowej głowy, na uszach, gardle i tylnej części tułowia. Z wiekiem okrywa zmienia się na ciemno szarą, na karku i szyi pojawia się grzywa i wyrastają potężne rogi, długości 80cm do 120cm.

Środowisko naturalne: Niale występują na sawannach trawiastych i krzewiastych, preferują jednak tereny zadrzewione z łatwym dostępem do wody.

Pożywienie: Zjadają zarówno liście, jak i młode gałązki z owocami i kwiatami. Ich przysmakiem jest akacja.

Zachowanie: Aktywna w ciągu dnia i o zmierzchu. Łączą się w niewielkie, niestabilne stada. Rzadko dochodzi do walk o terytorium, gdyż samce stroszą swoją grzywę, zwalniają chód i wysoko podnoszą kończyny. Oceniają się nawzajem i osobnik mniej imponujący zwykle rezygnuje z konfrontacji.

Ciekawostki: Aby dostać się do wyżej rosnących gałęzi, potrafi stanąć na tylnych nogach. Aby ostrzec stado przed niebezpieczeństwem wydają dźwięki podobne do szczekania.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-08, 19:47   

Osioł domowy

Donkey
Equus asinus

Pochodzenie: Pochodzi z Afryki, ponieważ udomowienie nastąpiło około 6000 lat temu (nawet przed udomowieniem koni), obecnie mało kto kojarzy osła ze zwierzęciem egzotycznym.

Wygląd: Charakterystyczną cechą są długie uszy oraz cienki ogon z kitką na końcu. Obecnie wyhodowanych jest kilkadziesiąt ras, różniących się umaszczeniem, wielkością i postawą. Zwykle wysokość w kłębie mieści się w granicach 80-160cm.

Ciekawostki: Obecnie na świecie żyje ponad 40 milionów osłów, a większość z nich wszechstronnie wykorzystywana jest w mało rozwiniętych krajach, stanowiąc najtańszą i najłatwiej dostępną siłę roboczą. Przede wszystkim jest to zwierzę juczne i pociągowe, a czasem wierzchowe. W krajach rozwiniętych jego rola jest raczej sprowadzona do bycia zwierzęciem ekspozycyjnym (mnogość ras) w ogrodach zoologicznych, jak również zwierzę towarzyszące (np. gospodarstwa agroturystyczne) i w co raz bardziej rozwijającej się onoterapii (gdzie osły pomagają leczyć, często są spokojniejsze i bardziej przyjacielskie niż konie). Czasem hoduje się je również na mięso ( oryginalne salami) i mleko (zarówno spożywcze, jak i do produkcji kosmetyków).

Osły są łatwe w utrzymaniu, mają niskie wymagania i łatwo adaptują się do warunków utrzymywania. Niesłusznie kojarzą się z uporem i głupotą – „głupi jak osioł”, z drugiej strony słusznie z ciężką pracą – „harować jak osioł”.

Osły mogą mnożyć się z innymi koniowatymi, dając jednak niepłodne potomstwo.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-08, 19:47   

Surykatki

Występowanie: Afryka- Kalahari.

Wygląd: Długość ciała ok. 30 cm wyłączając ogon, waga około 720g. Smukłe ciało surykatek pokrywa popielata sierść. Na grzbiecie występują czarne pręgi. Uszy, oczy i koniec ogona również czarne. W odróżnieniu od innych mangust ogon surykatek jest skąpo owłosiony. Kończyny przednie zaopatrzone są w długie pazury, które pozwalają na sprawne kopanie tuneli w ziemi.

Środowisko naturalne: Pustynie.

Pożywienie: Są wszystkożerne. Podstawą diety są owady i inne drobne zwierzęta, okazjonalnie rośliny : melony, korzenie - zwłaszcza w trakcie pory suchej, gdyż zawierają dużo wody.

Zachowanie: Zwierze stadne, prowadzące dzienny tryb życia. Stado tworzą 2-3 grupy rodzinne. Mieszkają w tunelach wykopanych pod ziemią i w szczelinach skalnych. W trakcie żerowania minimum jeden z członków stada pełni rolę strażnika. Wdrapuje się na najwyższy punkt i przybiera charakterystyczną pionową pozycję. W razie zagrożenia daje sygnał całemu stadu do ucieczki.

Ciekawostki: Zwierzę bardzo łatwo się oswaja, często jest trzymane w domach jako łowca gryzoni.Surykatki stały się bardzo popularnymi zwierzętami od czasu wejścia na ekrany kin filmu „Król Lew”. Jednym z głównych bohaterów był Timon - surykatka, która wraz z guźcem Pumbą przygarnęła do swojego stada małego Simbę.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 16:28   

Antylopa Eland

Common eland
Taurotragus oryx

Występowanie: Południowo-wschodnia Afryka

Wygląd: Dorosłe samce osiągają 160cm w kłębie i ważą 500-600kg. Samice są mniejsze o około 20cm przy wadze 340kg do 440kg. Elandy mają gładką okrywę włosową i szorstką grzywę. Samice są jasno brązowe, samce ciemniejsze, z szarawym odcieniem, który pogłębia się wraz z wiekiem. Obie płcie posiadają rogi, przy czym u samców są krótsze i grubsze.

Środowisko naturalne: Obszary trawiaste i górzyste i leśne oraz sawanna akacjowa

Pożywienie: Wszelkie trawy, okazjonalnie liście krzewów i drzew, a nawet bulwiaste korzenie.

Zachowanie: Żyją w stadach do 500 osobników, czasem spotyka się samotne samce. Prowadzą koczowniczy tryb życia, a aktywność wykazują o zmierzchu. Elandy bardzo często łączą się ze stadami zebr, antylop końskich i oryksów.

Ciekawostki: Samce używają rogów do popisowych walk w okresie godowym, samice do obrony młodych przed drapieżnikami. Elandy to największe i najwolniejsze ze współczesnych antylop na świecie, maksymalnie mogą biec z prędkością 40km/h i to tylko na krótkich dystansach. Zaskoczone, mogą podskoczyć na wysokość nawet 2,5m. Eland jest zwierzęciem herbowym miasta Grootfontein w Namibii. Hodowany na fermach w Stanach Zjednoczonych i Europie. W ZSSR prowadzone są prace naukowe nad wykorzystaniem mlecznym.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 16:29   

BAWÓŁ LEŚNY AFRYKAŃSKI

Pochodzenie: Afryka.

Występowanie:
Środkowa Afryka.

Rodzina: Krętorogie (Bovidae).

Wygląd: Bawół leśny to potężne, mocno zbudowane zwierzę. Jest spokrewniony z bizonami, bawołami azjatyckimi i bydłem domowym.

Zachowanie:
Zamieszkują tereny trawiaste i suche równiny sięgające do rzek. Zwierzęta codziennie muszą korzystać z wody, nigdy nie przebywają dalej niż 15 m od jej źródła. Stado bawołów w poszukiwaniu wody wędruje w ściśle ustalonym porządku. Prowadzi je samiec lub samica, najlepiej znające teren. Stada podstawowe złożone z bawolic i młodych maszerują oddzielnie w kolumnach. Stado zamykają osobniki starsze lub chore i kilka samców wyższych rangą.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 16:32   

Białe Lwy - sahim i azira

White Lion
Panthera leo krugeri

Występowanie: Afryka południowa. Okolice Parku Krugera.

Wygląd: Długość ciała to 2,5m do 3m, nie licząc długiego ogona. Samce są masywniejsze od samic, a ich waga dochodzi do 250kg. Charakterystyczną cechą odróżniającą płeć jest bujna samcza grzywa. Bardzo silnie rozbudowana muskulatura. Młode rodzą się śnieżno białe, z wiekiem kolor staje się delikatnie kremowy. Oczy mogą być złoto-brązowe lub niebieskie.

Środowisko naturalne: Obszary trawiaste, sawanny i półpustynnie.

Pożywienie: Wszelkie zwierzęta średniej wielkości, jak zebry, antylopy, bawoły, a nawet młode żyrafy.

Zachowanie: Polowanie polega na podkradaniu się do ofiary, atak następuje gdy lew jest na odległość skoku. Są to jedyne duże koty żyjące w stadach. Grupy liczą do 30 osobników.

Ciekawostki: Białe lwy nie są wyodrębnionym podgatunkiem, ani jak często się mówi albinosami. To odmiana barwna za którą odpowiedzialny jest jeden z genów. Oboje rodzice muszą go posiadać, niezależnie od własnego koloru. W 1975r znaleziono miot białych lwów i przewieziono do ogrodu zoologicznego w Pretorii. Większość osobników żyjących współcześnie została uzyskana w niewoli poprzez celowe kojarzenie par. W zasadzie nie występują na wolności gdyż przez swoją oryginalność stanowią cenny łup kłusowników, pojedyncze znajdowane lwiątka rodzą się zawsze w okolicach Parku Krugera.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-09, 16:33   

Owca kameruńska

Cameroon sheep

Pochodzenie: Rasa owiec pochodząca z Afryki (Kamerun, Wybrzeże Kości Słoniwej).

Wygląd: Osiąga wysokość w kłębie 60-70cm, samice zdecydowanie mniej masywne. Jak wszystkie rasy prymitywne, odznacza się wytrzymałością i płodnością. Należą do owiec szerstnych, których grube włosy rosną do 3 cm. Dłuższa okrywa występuje jedynie u tryków w postaci grzywy na piersi, szyi i karku. Dymorfizm płciowy przejawia się dodatkowo w występowaniu rogów. Samce posiadają szeroko rozstawione, zakręcone ku tyłowi (typowo baranie) rogi, u samic czasem zdarzają się szczątki rogów, lecz są one niepożądane i zwierzę takie eliminowane jest z hodowlii. Wzorcowym umaszczeniem jest brązowo-podpalane. Hobbystycznie hodowane są też linie czarne, czarne-podpalane i brązowo-białe.

Ciekawostki: Mięso owiec tej rasy, porównywane jest z dziczyzną, ze względu na jego ciemny kolor. Inną cechą wyróżniającą jest brak charakterystycznego zapachu mięsa baraniego. Owce kameruńskie wyróżniają się też dużą płochliwością, a spłoszone potrafią wysoko skakać (nawet dwa razy wyżej niż same mierzą). Nie można do nich stosować powiedzenia „owczy pęd”, gdyż często rozbiegają się w różne strony, przysparzając niemałych problemów psom pasterskim.

_________________
nutka
 
     
nutka 
Super Fan



Ulubiona piosenka Grzesia: płonaca stodoła
Twoje Imie: Kasia
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 1270
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-10, 14:43   

Żuraw koroniasty

Występowanie: Afryka – na południe od Sahary.

Wygląd: Ptak ten dorasta do 100cm. Waga wynosi ok. 3,5kg. Upierzenie szaro-biało-brązowe. Na głowie posiadają charakterystyczny złoty pióropusz, który na słońcu lśni przypominając koronę. Oczy jasne, błękitne. Samiec i samica wyglądają niemal identycznie.

Środowisko naturalne: Sawanna, okolice zbiorników wodnych.

Pożywienie: Wszystkożerne, ptaki te żywią się głównie owadami, żabami, małymi wężami oraz nasionami.

Zachowanie: Koronniki łączą się w pary na całe życie. Budują gniazda z trawy i roślin bagiennych. Samica składa od 2 do 5 zielonkawo-niebieskich jaj, które wysiaduje na przemian z samcem. Po około miesiącu na świat przychodzą młode, w odchowie których biorą udział obydwoje rodzice. Okresowo ptaki te łączą się w stada liczące do 30 osobników.

Ciekawostki: Jako jedyne z niewielu żurawi mają zdolność siadania na drzewach ze względu na obecność długiego palca z tyłu stopy, którym mogą obejmować gałęzie. W 2012 zmieniono ich status zagrożenia z narażonych na wyginięcie na zagrożone wyginięciem. Z uwagi na piękny wygląd są bardzo popularne w ogrodach zoologicznych, a także, podobnie jak pawie, w przypałacowych ogrodach. Ptak ten jest symbolem Ugandy, widnieje zarówno w herbie jak i na fladze tego państwa.

_________________
nutka
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 11